Krijg eenvoudige en veilige toegang tot digitale leermiddelen

“De ECK-standaard voor distributie en toegang maakt het leven van de student eenvoudiger,” aldus Jacco Heikoop van het Drenthe College.

Dit roc omarmt sinds een jaar of drie de standaard voor het uitwisselen van gegevens en ziet grote voordelen voor studenten en docenten. “Je logt als student in op je schoolaccount en kunt bij al je bestelde, digitale leermiddelen van elke uitgever. In de les dus met één druk op de knop meteen aan de slag.”

Zo’n dertig mbo-instellingen sloten zich – geheel of gedeeltelijk – aan bij de ECK-standaard en de ervaringen zijn bijzonder positief. Het Drenthe College is daarop geen uitzondering: “Vooral gaan doen,” tipt Jacco Heikoop, ict-manager bij het Drenthe College, zijn collega’s die deze stap nog niet gezet hebben.

Frans Rewijk, projectleider Toegang en Distributie bij Kennisnet onderschrijft deze oproep. “Natuurlijk moeten onderwijsinstellingen wel bestuurlijk draagvlak hebben voor hun projectplan. Het aansluiten bij de standaard is namelijk niet zozeer een ict-project als wel een organisatorisch project. Wil je als roc of aoc volgend jaar het gemak van de standaard ervaren, dan is het nu de tijd om hiermee aan de slag te gaan.”

Gemak, veiligheid en privacy

Het Drenthe College ervaart het grote gemak van de standaard. Heikoop: “Ons uitgangspunt was dat we het voor onze studenten zo simpel mogelijk wilden maken. Door de koppeling met deze ECK-standaard kunnen ze inloggen in hun schoolomgeving en meteen bij de bestelde, digitale leermiddelen. Je maakt daarmee niet alleen het leven van de student een stuk eenvoudiger, maar ook dat van de docent.”

Heeft een student namelijk de digitale leermiddelen niet geregeld, dan kan hij ze ter plekke bestellen, afrekenen en gebruiken. “Dat levert gewoon extra onderwijstijd op,” aldus Rewijk. “Dat weten we uit ervaring met zo’n dertig projecten. Overigens zijn er meer redenen om de standaard toe te passen: het is veiliger en vergroot de privacy.”

Handige hub

Wat is voor het Drenthe College als organisatie het grote verschil met ‘vroeger’? “Vóór de koppeling met de standaard, moesten we met alle uitgevers en distributeurs rond de tafel. Kennisnet coördineert de afspraken met alle ketenpartijen, waardoor aangesloten onderwijsinstellingen alleen nog maar met Kennisnet hoeven te communiceren,” vertelt Heikoop. “Bovendien heeft Kennisnet de juiste experts in huis die weten hoe ze de koppeling moeten maken. Aan de schoolkant kun je natuurlijk je eigen ict-afdeling of leverancier inschakelen.”

In de Kennisnet Entree Federatie komen alle partijen samen. “Dat is een soort hub van waaruit we gegevens uitwisselen.” Rewijk gunt elke school de voordelen van de standaard: “Het is gewoon zonde als scholen niet aansluiten.”

Onafhankelijk advies

Maar stel, je bent ict-manager bij een onderwijsinstelling – po, vo of mbo – en je wil dat de nieuwe lichting of leerlingen studenten deze toepassing kunnen gebruiken. Waar moet je dan beginnen? “Mij bellen,” zegt Rewijk lachend. “Zonder gekheid: Kennisnet reviewt projectplannen en geeft onafhankelijk advies.” Handig in de voorbereiding van gesprekken met ict-leveranciers, beaamt Heikoop. “Heb je een goed plan en akkoord van het college van bestuur, dan is de installatie een fluitje van een cent. Dan moeten wel je lokale voorziening op orde zijn, maar dat is meestal goed geregeld.”

Behalve de juiste ict-voorzieningen die een koppeling mogelijk maken, is identitymanagement belangrijk. “Dat omvat samengevat alles wat te maken heeft met het administreren en beheren van gebruikers,” legt Rewijk uit. “Als je al je studenten op één plek geregistreerd hebt, ben je al een heel eind. Vervolgens is de communicatie naar student en docent cruciaal om het bestellen en gebruiken van digitale leermiddelen tot een succes te maken.”

Meer informatie? Neem dan contact op met Frans Rewijk van Kennisnet. E: f.rewijk(Replace this parenthesis with the @ sign)kennisnet.nl T: 06 555 85 325.