Als een leerling overstapt van de basisschool naar middelbare school, dan heeft de nieuwe school gegevens over die leerling nodig. Met de Overstapservice Onderwijs (OSO) kunnen scholen deze gegevens veilig en betrouwbaar digitaal uitwisselen.
OSO is een initiatief van de PO-Raad en de VO-raad. Kennisnet zorgt voor de uitvoering van OSO en werkt daarbij nauw samen met de Vereniging Digitaal Onderwijs Dienstverleners (VDOD) en de scholen. De afspraak over de gegevens die worden uitgewisseld is in beheer bij Edustandaard.
Een belangrijke voorwaarde voor het effectief en efficiënt uitwisselen van deze informatie via een dossier van de leerling, is dat er een werkende en bruikbare koppeling wordt gemaakt tussen alle applicaties. Hiertoe zijn afspraken gemaakt en vastgelegd in de zogenaamde OSO Gegevensset, zodat de verzendende applicatie weet welke gegevens mogelijk zijn en de ontvangende applicatie weet welke gegevens kunnen worden verwacht. Deze OSO gegevensset specificeert de inhoud van een dossier met onder andere de administratieve gegevens, zorggegevens, begeleidingsgegevens en leerresultaten van een leerling.
Inmiddels zijn meer dan 8.000 scholen aangesloten op OSO; dat is 86,4% van alle scholen. Het overgrote deel van de gekwalificeerde scholen heeft één of meerdere dossiers digitaal overgedragen via OSO. In totaal gaat het om 82.994 dossiers voor de overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Afgewogen aan gemiddeld 200.000 leerlingen die van het basis naar het voortgezet onderwijs overstappen is dit 41,5%.