De laatste jaren is het thema digitale rechten alleen maar belangrijker geworden, maar wellicht ook juist daarom steeds meer geïntegreerd geraakt in andere thema’s. Daarom wordt de afzonderlijke special interest group (SIG) over digitale rechten opgeheven.
Gedurende vele jaren hebben SURF en experts aan verschillende instellingen intensief samengewerkt aan het thema digitale rechten. Vele publicaties zijn verschenen onder regie van SURFdirect, over zeer verscheidene onderwerpen; variërend van hergebruik van materiaal in onderwijs en onderzoek tot de juridische status van onderzoeksdata en van juridische aspecten van plagiaat tot Cloud Computing in het Hoger Onderwijs. Daarnaast zijn er diverse veel gebruikte tools ontwikkeld die het onderwijs en onderzoek bijstonden bij hergebruik van digitaal materiaal; denk bijvoorbeeld aan de AV contractentool voor hergebruik van audio/video materiaal en aan de standaard licentie voor publiceren.
De laatste jaren is het thema digitale rechten alleen maar belangrijker geworden, maar wellicht ook juist daarom steeds meer geïntegreerd geraakt in andere thema’s. Zo zijn zaken rondom auteursrechten momenteel goed belegd bij de Netwerk Auteursrechten informatiepunten in het HBO en het WO en is de website www.auteursrechten.nl nieuw leven ingeblazen, wordt privacy actief opgepakt in het SURF-programma Privacy en Security en is de special interest group Open Education erg goed ingevoerd in het hergebruik van onderwijsmateriaal. Daarnaast staat ook het hergebruik van onderzoeksdata duidelijk op de radar van het Landelijk Coördinatiepunt Research Data dat bij SURFsara wordt ingericht.
Na een aantal eerdere pogingen om te bezien of de special interest group Digitale Rechten op eigen kracht verder kan gaan naast bovengenoemd initiatieven, is gebleken dat daar onvoldoende aanknopingspunten voor zijn. Dat betekent dat SURF de SIG Digitale Rechten opheft en de pagina op SURFspace offline haalt. De LinkedIn-groep blijft bestaan.